T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAMSUN / BAFRA - Mehmet Ulusar Anaokulu

Öğrenme Nedir.?

 

 

öğrenme nedir, tanımı

Öğrenme nedir, tanımı nasıldır bu yazı aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Tekrar veya yaşantı sonucunda bireyin davranışlarında meydana gelen kalıcı değişiklere öğrenme denir. Bir davranışın öğrenilmiş davranış olarak sayılabilmesi için öncelikle yaşantı sonucu meydana gelme, nispeten kalıcı olma ve davranışta değişiklik gözlemlenmeli ki o davranışa öğrenilmiş davranış diyebilelim. Yaşantı nedir? Yaşantı, çevreyle girilen etkileşim sonucunda bireyde kalan izdir.

Yaşantı kazanma dışında organizmada davranış değişikliğine yol açabilecek bazı faktörler vardır. Olgunlaşma, büyüme, sakatlanma, hastalık, yorgunluk,ilaç ya da alkol alma gibi nedenlerle ortaya çıkan davranış değişiklikleri öğrenme olarak kabul edilmez. Çünkü bu davranış değişiklikleri organizmanın çevreyle girdiği etkileşim sonucunda kendisinde kalan ize bağlı olarak değil bedensel bir değişikliğe bağlı olarak meydana gelmektedir.

Hastalık durumlarında da örneğin yüksek ateşi olan bir kişi sayıklayabilir ve bu durum öğrenme olarak sayılmaz. Fizyolojik güdülerin (iç dürtülerin) etkisi ile yapılan davranışlar da öğrenme değildir. Örneğin açlık, susuzluk, uyku, cinsellik vb. İçgüdü davranışları öğrenme değildir. Örneğin arıların bal yapması, kuşların yuva yapması, ayıların kış uykusuna yatması vs.

Refleks davranışların (dışarıdan gelen ses ve ışık gibi uyarıda vücudumuzun ani tepki göstermesine refleks denir.) bir kısmı doğuştan gelir bir kısmı da sonradan kazanılır. Örneğin göz bebeğinin ışıkta küçülmesi, bebeğin emme davranışı, öksürme, hapşırma vb. refleksif davranışlar doğuştan gelir. Araba sürme, örgü örme, yüzme, limon gördüğünde ağzın sulanması gibi bireyden bireye farklılık gösteren refleksler de sonradan kazanılır.

Öğrenmede duyu organlarının rolü büyüktür. Öğrenmelerimizin büyük çoğunluğu duyu organları ile başlar. Ör: Sıcak bir sobaya dokunduğunda elini çekmesini öğrenen çocuk dokunma duyumu sayesinde ütünün sıcak olduğunu öğrenir.

Sosyalleşme de bireyin içinde yaşadığı toplumun değerlerini ve kurallarını kazanması sürecidir. İlk olarak ailede başlayan ve ölüme kadar devam eden bir süreçtir. Hiç kuşkusuz bireyin sosyalleşmesinde öğrenmenin rolü büyüktür. Öğrenme sayesinde birey toplumsal değer ve normları kazanır,toplumsal bir varlık haline gelir.

Öğrenmenin kaynağı; eğitim, öğretim ve kendi yaşantılarımızdır. Öğrendiklerimiz kendi yaşantılarımıza ve başkalarının geçmiş deneyimlerine dayanır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.09.2019 - Güncelleme: 25.11.2019 22:14 - Görüntülenme: 2543
Kaynak: https://rehberlik.cokbilgi.com/yazi/ogrenmenedirtanimi/
  Beğen | 3  kişi beğendi